flipkart

Friday, October 16, 2009

Tub Tim Krob (Rubies Delight)




Pencuci mulut khas dari Thailand (extremely delicious..nyum nyum)

Bahan-bahan ( 4 orang )
1 biji sengkuang (kurang lebih 300 g)- sengkuang cina lagi sedap (kecik dan agak hitam)
1 cawan tepung ubi
1/2 camca teh pewarna merah + 1 cawan air
200 g gula pasir*
500 ml air*
2 helai daun pandan*(*dimasak hingga gula hancur), sejukkan
250 ml santan pekat + secubit garam
Ais hancur secukupnya
Isi nangka manis (ikut suka nak boh byk mana)

Cara2:

1. Kupas sengkuang, potong dadu kecil dan rendam dalam warna merah kurang lebih 30 minit.

2. Toskan sengkuang tadi dan masukkan ke dalam beg plastik. Masukkan tepung ubi ke dalam plastik yg berisi sengkuang dan goncang hingga semua sengkuang bersalut dgn tepung ubi. Tuang dalam tapis dan ayak lebihan tepung. Ketepikan

3. Didihkan air dalam periuk. Masukkan sengkuang bersalut tepung ubi tadi dan masak 3 minit. Angkat dan toskan dan terus masukkan ke dalam satu bekas yg berisi dgn air ais. Biarkan terendam 5 - 10 minit.

4. Cedok keluar "ruby" yg terhasil dan masukkan ke dalam mangkuk2 kecil. Tuang air gula dan santan. Masukkan juga air batu hancur. Hidangkan sebagai pencuci mulut.

5. Masukkan carikan nangka manis...dan boleh la makan.

* Guna air masak untuk perah santan - perah pekat sikit.


Source: myresepi



TUB TIM KROB
chilled water chestnut rubies in sweet coconut milk
(serves one)

TAPIOCA WATER CHESTNUT
7 – 10 pcs water chestnut (fresh or canned)
2 tbsp red food color
3 tbsp tapoica flour (magic powder)

COCONUT SAUCE
½ cup coconut milk
3 tbsp sugar
1 pc pandan leaf
1 pinch salt

GARNISH
½ cup crushed ice

1.Heat coconut milk in a saucepan. Add sugar, salt and pandan leaves. Mix well and set aside.

2.Dice water chestnuts. Place in a bowl, add red food color and leave for 1-2 minutes. Drain excess food color.

3.Mix chestnuts with the tapioca flour. Make sure that chestnuts are evenly coated.

4.Shake off excess flour and drop water chestnuts in hot water until the flour coating solidifies into a red gel covering, then place in cold water.

5.Place water chestnuts in a serving bowl. Top with crushed ice and milk. Garnish with jackfruit and coconut meat if desired.

source:gmanews

No comments:

Post a Comment