nikmatilah kehidupan kita di dunia ini dengan penuh keceriaan dan kebahagiaan dengan orang-orang tersayang..kerana setiap detik yang kita lalui pasti tidak akan berulang lagi...kenangan itu suatu keindahan.
Tuesday, October 20, 2009
Bubur Bebola Keladi (pemanis dari hotel)
BAHAN-BAHAN:
80 gm keladi
60 gm tepung pulut
40 gm gula melaka
450 ml santan kelapa
1 helai daun pandan
500 ml air
CARA MENYEDIAKAN:
1. Keladi direbus dan dilecek.
2. Campurkan tepung pulut hingga sebati.
3. Bentukkan seperti bebola ikut kehendak hati.
4. Panaskan air dan rebus kembali bebola hingga masak.
5. Panaskan santan dan masukkan daun pandan dan gula merah.
6. Biarkan masak dengan api kecil hingga gula hancur dan santan masak.
7. Masukkan bebola keladi dan sediakan untuk dihidangkan.
source: sajionline
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog sebagai rujukan dan kenangan (coretan untuk anak-anakku yang disayangi)
28 Oktober 2024 - Happy Belated Birthday Adik...Hari jadi anak yang terpaling bongsu..happynya dia..Annis Azzahra dah 9 tahun, dah besar ad...
-
Dah lama dok intai-intai kek yang glemer ni...apa lagi meh kita tengok apa bahan-bahannya...kat malaysia kek ni jarang2 kedengaran.. The ult...
-
Sepanjang mengharungi perjalanan hidup,manusia tidak dapat lari dari dugaan.Dugaan yang datang ada kalanya memberi tekanan pada jiwa dan pas...
-
Malam ni tiba-tiba rasa nak menulis pengalaman yang dah dilalui pada penghujung tahun lepas. Sementara masih ingat ni baik tulis kat blog se...
No comments:
Post a Comment