Tuesday, October 20, 2009

Bubur Bebola Keladi (pemanis dari hotel)




BAHAN-BAHAN:

80 gm keladi
60 gm tepung pulut
40 gm gula melaka
450 ml santan kelapa
1 helai daun pandan
500 ml air


CARA MENYEDIAKAN:


1. Keladi direbus dan dilecek.
2. Campurkan tepung pulut hingga sebati.
3. Bentukkan seperti bebola ikut kehendak hati.
4. Panaskan air dan rebus kembali bebola hingga masak.
5. Panaskan santan dan masukkan daun pandan dan gula merah.
6. Biarkan masak dengan api kecil hingga gula hancur dan santan masak.
7. Masukkan bebola keladi dan sediakan untuk dihidangkan.

source: sajionline

No comments:

Post a Comment

Blog sebagai rujukan dan kenangan (coretan untuk anak-anakku yang disayangi)

 28 Oktober 2024 - Happy Belated Birthday Adik...Hari jadi anak yang terpaling bongsu..happynya dia..Annis Azzahra dah 9 tahun, dah besar ad...