nikmatilah kehidupan kita di dunia ini dengan penuh keceriaan dan kebahagiaan dengan orang-orang tersayang..kerana setiap detik yang kita lalui pasti tidak akan berulang lagi...kenangan itu suatu keindahan.
Tuesday, October 20, 2009
COCONUT BARFI RECIPE (Nariyal Ki Burfi) RECIPE (Indian Sweet)
Ingredients of this recipe:
1/2 cup Almond (Badam)
2 cups Milk
3 tblsp Sugar
5 crushed Cardamoms
a pinch of Saffron (Kesar), soaked in lukewarm milk
Method to make this recipe : badam kheer:
1. Boil half a litre of water in a sauce pan .
2. add the almonds when the water is boiling and cook for 2 minutes. remove from the
flame and drain.
3. Remove the skin of the almonds and grind to a fine paste.
4. Boil the milk in a thick bottomed pan. when the milk begins to boil add the
almond paste and the sugar and cook for 5 minutes over a low flame stirring
continuously.
5. Remove from the flame.. add the dissolved saffron and the crushed cardamoms.
6. Allow to cool and serve chilled.
source: indianfoodrecipes
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog sebagai rujukan dan kenangan (coretan untuk anak-anakku yang disayangi)
28 Oktober 2024 - Happy Belated Birthday Adik...Hari jadi anak yang terpaling bongsu..happynya dia..Annis Azzahra dah 9 tahun, dah besar ad...
-
Dah lama dok intai-intai kek yang glemer ni...apa lagi meh kita tengok apa bahan-bahannya...kat malaysia kek ni jarang2 kedengaran.. The ult...
-
Sepanjang mengharungi perjalanan hidup,manusia tidak dapat lari dari dugaan.Dugaan yang datang ada kalanya memberi tekanan pada jiwa dan pas...
-
Malam ni tiba-tiba rasa nak menulis pengalaman yang dah dilalui pada penghujung tahun lepas. Sementara masih ingat ni baik tulis kat blog se...
No comments:
Post a Comment