Wednesday, October 21, 2009

DIM SUM (fried or steam)





Bahan-bahan;

kulit wantan- beli yg dijual kat kedai


untuk inti;

udang (yatt beli yang siap-siap buang kulit)
daun bawang di mayang halus
1 ulas bawang putih di mayang halus
1 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
garam
black pepper


Cara-caranya;

1. Udang di cincang halus-halus., kemudian masukkan di dalam mangkuk, campurkan daun bawang, bawang putih, tepung jagung, garam, black pepper dan telur, gaul sehingga sebati.

2. ambil kulit wantan dan masukkan 1 sudu kecil di tengah kulit wantan , lipat dua , likatkan dengan sedikit bancuhan tepung jagung dan buat seperti bentuk kuntum bunga.

3. Siap untuk di goreng atau di stim kan.

No comments:

Post a Comment

Blog sebagai rujukan dan kenangan (coretan untuk anak-anakku yang disayangi)

 28 Oktober 2024 - Happy Belated Birthday Adik...Hari jadi anak yang terpaling bongsu..happynya dia..Annis Azzahra dah 9 tahun, dah besar ad...