nikmatilah kehidupan kita di dunia ini dengan penuh keceriaan dan kebahagiaan dengan orang-orang tersayang..kerana setiap detik yang kita lalui pasti tidak akan berulang lagi...kenangan itu suatu keindahan.
Wednesday, October 21, 2009
DIM SUM (fried or steam)
Bahan-bahan;
kulit wantan- beli yg dijual kat kedai
untuk inti;
udang (yatt beli yang siap-siap buang kulit)
daun bawang di mayang halus
1 ulas bawang putih di mayang halus
1 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
garam
black pepper
Cara-caranya;
1. Udang di cincang halus-halus., kemudian masukkan di dalam mangkuk, campurkan daun bawang, bawang putih, tepung jagung, garam, black pepper dan telur, gaul sehingga sebati.
2. ambil kulit wantan dan masukkan 1 sudu kecil di tengah kulit wantan , lipat dua , likatkan dengan sedikit bancuhan tepung jagung dan buat seperti bentuk kuntum bunga.
3. Siap untuk di goreng atau di stim kan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog sebagai rujukan dan kenangan (coretan untuk anak-anakku yang disayangi)
28 Oktober 2024 - Happy Belated Birthday Adik...Hari jadi anak yang terpaling bongsu..happynya dia..Annis Azzahra dah 9 tahun, dah besar ad...
-
Dah lama dok intai-intai kek yang glemer ni...apa lagi meh kita tengok apa bahan-bahannya...kat malaysia kek ni jarang2 kedengaran.. The ult...
-
Sepanjang mengharungi perjalanan hidup,manusia tidak dapat lari dari dugaan.Dugaan yang datang ada kalanya memberi tekanan pada jiwa dan pas...
-
Malam ni tiba-tiba rasa nak menulis pengalaman yang dah dilalui pada penghujung tahun lepas. Sementara masih ingat ni baik tulis kat blog se...
No comments:
Post a Comment