Wednesday, October 21, 2009

Lai Chi Kang




Ingredients

1) Kembang Semangkuk - direndam dengan air panas sehingga kembang (9 biji)
2) Longan Kering (1 cawan)
3) Cincau - dicincang (1 cawan)
4) Kismis (1/2 cawan)
5) Gula Kundur (1 cawan)
6) Gula Melaka (1 cawan)
7) Kurma Kering Cina (1 cawan)
8) Kacang Tanah (1 cawan)

Directions

1. Rebus gula melaka bersama longan kering. Kacau hingga gula melaka larut dan
longan kering kelihatan lembut.
2. Pada bekas berlainan, masukkan kurma kering bersama gula kundur. Masukkan pula
air rebusan tadi ke dalam bekas tersebut.
3. Kacau semua bahan yang telah dicampurkan.
4. Masuk buah kembang semangkuk, kismis, cincau dan kacang tanah.
5. Lai Chi Kang sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment

Blog sebagai rujukan dan kenangan (coretan untuk anak-anakku yang disayangi)

 28 Oktober 2024 - Happy Belated Birthday Adik...Hari jadi anak yang terpaling bongsu..happynya dia..Annis Azzahra dah 9 tahun, dah besar ad...