Bahan2:
1 gantang beras pulut
4 biji kelapa @ 3 kg santan
1/2kg kacang mentah
3 jantung jagung (jika mahu)
daun palas secukupnya
garam sikit
Cara:
1. Basuh beras pulut bersih-bersih dan tuskan.
2. Perahkan kelapa dan ambil santan pekatnya.
3. Setelah itu, masukkan santan ke dalam periuk dan sedikit garam, kacau sampai
mendidih.
4. Masukkan pulut dan kacau sehingga sebati dan menjadi setengah masak.
5. Angkat dan biarkan selama 15 sehingga sejuk
6. Kemudian bolehlah dimasukkan ke dalam daun palas dan dianyam sehingga menjadi
bentuk 3 segi.
7. Rebus ketupat daun palas yang sudah dianyam di dalam periuk yang telah diisi air
pada paras separuh periuk dan rebus sehingga kering air.
8. Jika hendak memasukkan kacang atau jagung, hendaklah direbus terlebih dahulu bahan
2 tersebut. Apabila pulut hampir setengah masak, masukkan kacang @ jagung tadi,
kemudian kacau sebati.
9. Boleh dihidangkan dengan rendang @ kari daging pekat.
nikmatilah kehidupan kita di dunia ini dengan penuh keceriaan dan kebahagiaan dengan orang-orang tersayang..kerana setiap detik yang kita lalui pasti tidak akan berulang lagi...kenangan itu suatu keindahan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog sebagai rujukan dan kenangan (coretan untuk anak-anakku yang disayangi)
28 Oktober 2024 - Happy Belated Birthday Adik...Hari jadi anak yang terpaling bongsu..happynya dia..Annis Azzahra dah 9 tahun, dah besar ad...
-
Dah lama dok intai-intai kek yang glemer ni...apa lagi meh kita tengok apa bahan-bahannya...kat malaysia kek ni jarang2 kedengaran.. The ult...
-
Sepanjang mengharungi perjalanan hidup,manusia tidak dapat lari dari dugaan.Dugaan yang datang ada kalanya memberi tekanan pada jiwa dan pas...
-
Malam ni tiba-tiba rasa nak menulis pengalaman yang dah dilalui pada penghujung tahun lepas. Sementara masih ingat ni baik tulis kat blog se...
No comments:
Post a Comment