Bahan bahan (ingredients):
4 tin susu beras pulut
1 biji kelapa (ambil santan pekat)
Sedikit garam
Daun palas secukup kegunaan
Cara-cara (Method):
Beras pulut dibersih, kemudian direndam, dibasuh dan toskan airnya. Setelah itu dikukus separuh masak.
Angkat & gaulkan dengan santan yang dicampur garam, kukuskan semula. Bila pulut telah masak angkat & sejukkan setelah itu bungkuskan didalam daun palas & rebus didalam air panas yang telah mendidih sehingga cukup tanak.
Setelah itu keluarkan & gantungkan supaya sejuk.
Cara Hidangan:
Potongkan dan hidangkan bersama rendang daging @ ayam.
nikmatilah kehidupan kita di dunia ini dengan penuh keceriaan dan kebahagiaan dengan orang-orang tersayang..kerana setiap detik yang kita lalui pasti tidak akan berulang lagi...kenangan itu suatu keindahan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog sebagai rujukan dan kenangan (coretan untuk anak-anakku yang disayangi)
28 Oktober 2024 - Happy Belated Birthday Adik...Hari jadi anak yang terpaling bongsu..happynya dia..Annis Azzahra dah 9 tahun, dah besar ad...

-
Sekian lama tinggalkan kerja-kerja menaip dalam blog nampaknya nak kena active berblog balik..haha..salah satunya sebabnya blog berkurun x u...
-
Ada sesiapa yang inginkan percutian di homestay yg selesa bolehlah contact Kak Nah Homestay di PD - harga rumah homestaynya tersangatlah ber...
-
28 Oktober 2024 - Happy Belated Birthday Adik...Hari jadi anak yang terpaling bongsu..happynya dia..Annis Azzahra dah 9 tahun, dah besar ad...
No comments:
Post a Comment