nikmatilah kehidupan kita di dunia ini dengan penuh keceriaan dan kebahagiaan dengan orang-orang tersayang..kerana setiap detik yang kita lalui pasti tidak akan berulang lagi...kenangan itu suatu keindahan.
Monday, March 7, 2011
Chocolate Cake
Kek
Bahan A
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak/mentega cair
1 cawan gula castor
1/2 cawan susu pekat manis
Bahan B
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh serbuk penaik
Bahan C
3 biji telur
Cara-caranya
Semua bahan A dimasukkan ke dalam periuk dan dipanaskan sebentar sehingga gula larut. Tutup dan sejukkan bahan ini.
Pukul bahan C hingga kembang. Masukkan ke dalam bahan A. Kaup balik hingga bahan C bercampur serata dengan bahan A.
Tepung gandum + soda + serbuk penaik dicampur dan diayak. Kemudian sedikit demi sedikit masukkan ke dalam adunan coklat tadi sambil dikaupbalikkan hingga serata.
Tutup bekas kek dengan aluminium foil - untuk mengelakkan air dari menitik ke atas permukaan kek. Kukus selama 1 jam @ sehingga kek masak.
Chocolate Ganache/Topping Coklat
300g cooking chocolate (dipotong kecil-kecil)
100g susu segar
1 sudu besar butter/marjerin
1. sediakan double boiler atas api yang sederhana.
2. panaskan susu sehingga agak berbuih (bukan menggelegak)
3. pilihan: (a) alihkan susu dari dapur. atau (b) tutup api tanpa alihkan susu.
4. masukkan potongan2 kecil cooking chocolate ke dalam susu yang masih panas.
5. kacau hingga chocolate hancur.
6. masukkan butter (untuk membuatkan ganache kelihatan berkilat2 ;D )
7. stage ni, terpulang pada kita untuk menggunakan chocolate ganache pada konsistensi yang cair atau likat.
8. sediakan kek yang rata permukaannya. tuangkan choc. ganache ke atas kek. tuang di bahagian tengah kek. dan choc. ganache akan berselerak dengan sendiri. jika choc. ganache telah keras/likat, boleh sapukan. kemudian, ratakan bahagian tepi kek dengan menggunakan spatula besi. boleh juga taburkan choc. rice atau apa sahaja dekorasi mengikut kesukaan masing2 ;)
Resipi dikongsi oleh Sue_Rans FnR Cari.com
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog sebagai rujukan dan kenangan (coretan untuk anak-anakku yang disayangi)
28 Oktober 2024 - Happy Belated Birthday Adik...Hari jadi anak yang terpaling bongsu..happynya dia..Annis Azzahra dah 9 tahun, dah besar ad...
-
Dah lama dok intai-intai kek yang glemer ni...apa lagi meh kita tengok apa bahan-bahannya...kat malaysia kek ni jarang2 kedengaran.. The ult...
-
Sepanjang mengharungi perjalanan hidup,manusia tidak dapat lari dari dugaan.Dugaan yang datang ada kalanya memberi tekanan pada jiwa dan pas...
-
Malam ni tiba-tiba rasa nak menulis pengalaman yang dah dilalui pada penghujung tahun lepas. Sementara masih ingat ni baik tulis kat blog se...
No comments:
Post a Comment