flipkart

Monday, March 7, 2011

Chocolate Cake



Kek

Bahan A
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak/mentega cair
1 cawan gula castor
1/2 cawan susu pekat manis

Bahan B
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh serbuk penaik

Bahan C
3 biji telur

Cara-caranya
Semua bahan A dimasukkan ke dalam periuk dan dipanaskan sebentar sehingga gula larut. Tutup dan sejukkan bahan ini.

Pukul bahan C hingga kembang. Masukkan ke dalam bahan A. Kaup balik hingga bahan C bercampur serata dengan bahan A.

Tepung gandum + soda + serbuk penaik dicampur dan diayak. Kemudian sedikit demi sedikit masukkan ke dalam adunan coklat tadi sambil dikaupbalikkan hingga serata.

Tutup bekas kek dengan aluminium foil - untuk mengelakkan air dari menitik ke atas permukaan kek. Kukus selama 1 jam @ sehingga kek masak.


Chocolate Ganache/Topping Coklat

300g cooking chocolate (dipotong kecil-kecil)
100g susu segar
1 sudu besar butter/marjerin


1. sediakan double boiler atas api yang sederhana.
2. panaskan susu sehingga agak berbuih (bukan menggelegak)
3. pilihan: (a) alihkan susu dari dapur. atau (b) tutup api tanpa alihkan susu.
4. masukkan potongan2 kecil cooking chocolate ke dalam susu yang masih panas.
5. kacau hingga chocolate hancur.
6. masukkan butter (untuk membuatkan ganache kelihatan berkilat2 ;D )
7. stage ni, terpulang pada kita untuk menggunakan chocolate ganache pada konsistensi yang cair atau likat.
8. sediakan kek yang rata permukaannya. tuangkan choc. ganache ke atas kek. tuang di bahagian tengah kek. dan choc. ganache akan berselerak dengan sendiri. jika choc. ganache telah keras/likat, boleh sapukan. kemudian, ratakan bahagian tepi kek dengan menggunakan spatula besi. boleh juga taburkan choc. rice atau apa sahaja dekorasi mengikut kesukaan masing2 ;)

Resipi dikongsi oleh Sue_Rans FnR Cari.com

No comments:

Post a Comment