
Bahan-bahan ( 5-10 )
10 biji telur
1/2 kg garam
air secukupnya
Cara-cara
Caranya
1.Bersihkan telur & jemur seharian
2.Masak air garam sehingga garam larut.
3.Sejukkan.
4.Susun telur dalam bekas tertutup kemudian masuk air garam yg sudah sejuk. Pastikan telur tenggelam di dlm air garam.
5.Tutup bekas & letakkan ditepi.
6.Selepas 2 @ 3 mgg bolehlah try rebus. Kalau dah masin boleh angkat semua yg lain, simpan dlm peti ais. Air garamnya boleh diguna utk jeruk telur baru.
Source: sya anur myresepi.
* dulukan penah cuba buat telur masin yg mak lang bagi masa zaman2 blajar kat uitm dulu..kat umah sewa seksyen 8..tapi x jadi..lebih dahsyat lagi telur asin yg saya buat tu meletup mcm bom..haha..sampai teperanjat azi..nantilah kalau rajin saya nak cuba resepi kat atas nih.
No comments:
Post a Comment